Wat je van BEN moet weten

BEN woning

Ga je bouwen, maar raak je niet wijs uit de hele energie-terminologie van BEN-normen, EPC-waarden, koudebruggen enz. Dan vind je hier in onze blogs uitleg over een aantal vaak gebruikte termen met links naar sites voor verdere toelichting.

Wat?

Een woning is bijna energieneutraal (BEN) als ze zo weinig mogelijk energie voor verwarming, warm water enz. verbruikt en haar energie grotendeels uit hernieuwbare energie haalt. Dit wordt niet alleen in Vlaanderen verplicht tegen 2021, heel Europa moet dan volgens de BEN-normen bouwen.

Wanneer?

De Vlaamse overheid legde in 2006 de energie-eisen en het E-peil vast van (niet) residentiële nieuwbouw. Dat energiepeil ligt nu op E-50, maar wordt de komende jaren stapsgewijs verlaagd : in 2018 zakt het naar E40, in 2020 naar E35 en tenslotte in 2021 naar E30.

Waarom?

Door nu al te investeren in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie, verlaag je niet alleen je energiefactuur, maar kan je bovendien onder andere genieten van premies en korting op de onroerende voorheffing. Vraag raad aan je architect, die kan je er alles over vertellen.

Hoe?

Zowel je woning goed isoleren als ze luchtdicht maken, is van cruciaal belang. Het algemeen isolatiepeil van een woning noemt men in vakjargon het K-peil, dit peil hangt af van de hoeveelheid warmte die er via het dak, de muren, de beglazing en vloeren verloren gaat en varieert naargelang het moment waarop je je bouwaanvraag indient. Sinds 2016 heb je in sommige gemeenten strengere energie-eisen dan die van de Vlaamse overheid. Duizelt het voor je ogen? Vraag dan raad aan je architect, hij maakt je hier vlot wegwijs in.

Wie?

Je neemt dus duidelijk best een ervaren “energiebewust architect” onder de arm. Dit door de Vlaamse Overheid uitgereikt label garandeert je immers dat je architect dé geschikte BEN-partner is, omdat hij helemaal vertrouwd is met energie-efficiënt bouwen en je vakkundig door de energie-regelgeving loodst.

Bekijk ook de praktische bouwgids voor jouw BEN-woning.

 

BINNENKORT IN ONZE VOLGENDE BLOGS

HOE KIES JE EEN VENTILATIEVERSLAGGEVER ?

WAAROM MOET JE OPLETTEN MET KOUDEBRUGGEN ?

WAT IS HET NUT VAN EEN BLOWERDOORTEST ?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren